2016/12/18

CON-ETIKETTI (Only in Finnish)

(I wanted to write this in Finnish to make sure every Finnish person will understand my points without struggle. Text is about convention etiquette and meeting cosplayers and I mostly meet Finnish people at Finnish conventions so...)

Kyllä multakin löytyy siis vielä asiaa tämän vuoden puolella, vaikka conit itsessään olivat ja menivät jo. Seuraavaksi tulen ilmestymään Yukiconiin helmikuussa 2017 ja mikäs sen oivempaa, kuin kirjoittaa pikkaisen con-käyttäytymisestä reilusti ennen h-hetkeä. Aihe on itsessään mulle tärkeä ja koostuu täysin mun omista mielipiteistä ja kokemuksistani, mutta oletan etten ole ainoa, kuka tekstin allekirjoittaisi. Toivoisin siis että jokainen coneissa viihtyvä henkilö ottaisi huomioita seikkoihin, joita aion itse conikävijänä sekä cosplay-harrastajana nyt ottaa esiin! Eli

1. COSSAAJAN KOHTAAMINEN (Tai kenen tahansa muun conikävijän kohtaaminen)

Tämä on itselleni tärkein asia selvitettäväksi ja siksi otan sen ensimmäisenä esiin! On ihanaa, miten sosiaaliseksi monet ihmiset muuttuvat coneissa ja miten he haluavat jutella tuntemattomien ihmisten kanssa. On mahtava tunne, kun ihmiset tulevat puhumaan mm. cosplay-asusta inspiroituneena. Puhuttiin sitten kys. hahmosta/sarjasta tms. on palkitsevaa, kun pyydetään kuvattavaksi tai saa kuulla palautetta ihmisiltä, jotka ovat netissä seurailleet meikäläistä jo tovin. SE ON IHANAA IHAN OIKEASTI! Jatkakaa.
Mutta mikä ongelma tässä piilee? Omalla kohdallani ensimmäisenä vaivaa fyysisyys. Jokainen ihminen on erilainen ja jokainen kokee erilaiset sosiaaliset tilanteet eri tavalla kuin toinen. Itse siis henkilökohtaisesti kaihdan fyysisyyttä hyvin pitkälle ja ehkä pidemmällekin kuin moni muu. En pidä kosketuksesta millään tasolla muilta kuin muutamalta ihmiseltä elämässäni. Tämäkin yksinään on monimutkainen aihe, jos sitä pohjimmiltaan haluaa selvittää, sillä toisinaan olen ok hyvien ystävien kanssa vaikka halaamiseen, jos olen valmistautunut asiaan, mutta en silti kaikkien ystävien kanssa. En pidä että muut kuin valitut ihmiset seisovat edes liian lähellä, tai hipaisevat edes olkaani. Pieni hihasta nykäisy harvemmin ahdistaa, mutta jos se on tilanteelle täysin tarpeeton... Oloni muuttuu hyvinkin epämukavaksi. Arvatenkin en siis halaile edes sukulaisiani kuin erittäin harvoin - jos on aivan pakko, ja silloinkin se saattaa olla harmillisen epämukavaa.  Kuitenkin coneissa tapaan aina paljon ihmisiä jotka saattavat sännätä halaamaan mitään kysymättä. Se EI OLE OK. Ei, vaikka kuinka paljon pitäisit hahmosta, jota olen koittanut kopioida. Ei, vaikka et tarkottaisi mitään pahaa. Fyysisyys ei ole mulle koskaan ok ilman lupaa. Olen kiitollinen siitä, että suurin osa ihmisistä kuitenkin kysyy lupaa, mutta olenhan erittäin kiusallinen ja miellyttämishaluinen ihminen, ja todella harvoin osaan kieltäytyä. En vain itse tiedä miten sen voi ilmaista, ilman että kiusaannun tilanteesta? VINKKEJÄ? (Te, ketkä olette siis joutuneet kiusalliseen ja vastahakoiseen halaustilanteeseen kanssani: olen hyvin pahoillani, itse en osannut kieltäytyä, mutta halauksenlaatukin on varmaan jo antanut näkemystä siitä, kuinka kauhuissani olen tilanteessa ollut. Pahaa kuitenkin tarkoittamatta.)

Tiivistetään vähän tässä välissä.
Keskustelu ja ihmisten kohtaaminen on mukavaa niin kauan kuin:
- Kysytään lupaa halaamiseen
- Kysytään lupaa kaikkeen muuhunkin
- EI halata ilman lupaa 

Tällaiseen toimintaan siis olennaisesti kuuluu glomppaaminen ja muukin päällekarkailu. Sinulla ei ole oikeutta käydä fyysiseksi kenenkään kohdalla ilman lupaa, vaikket pahaa tarkoittaisikaan.
Kaiken kanssakäymisen a ja o on tietysti siis kysyä lupa KAIKKEEN. Ja tämä pätee myös seuraavaan aiheeseen...

2. VALOKUVAAMINEN

On superhieno tunne, kun joku haluaa ikuistaa cossisi kuvaksi eikö? Kaikki conikävijät varmasti tietävät että paikalla pyörii harrastajien lisäksi yleiskuvaajia yms. jotenka en ole paljoa kuullut kenenkään pahoittavan mieltään siitä, että sattuu ehkä istumaan kuvatussa väkijoukossa? (Voin olla väärässäkin) Nyt haluan kuitenkin keskittyä aivan henkilökohtaisen cossin kuvaamiseen, kun tavoite on kuvata selvästi tiettyä henkilöä.
Itse olen mielelläni valmis kuvattavaksi, tietyillä ehdoilla:

A. Kun kysyt kohteliaasti lupaa! 

Sen lisäksi että luvankysyminen osoittaa kunnioitusta toista kohtaan, annat cossaajalle itsevarmemman olon hetkestä. Yleensä me pukuilijat kuitenkin ollaan jollain tavalla varauduttu kuvaamiseen ja halutaan niissä kuvissa näyttää mahdollisimman hyvältä? Kun kysyt lupaa niin on helpompaa antaa hyvä poseeraus ja puvun esiintyminen kuvaan. Salakuvaushan ei ole kenenkään mielestä mukavaa. Lisäksi se on äärimmäisen törkeää ja epäkohteliasta.


B. Kun sinulla on tilannetajua!

On monta tilannetta, jossa toivoisi, että kuvanjanoinen conikävijä ymmärtäisi, että tilanne ei ole oikea sillä hetkellä. Kaikki nämä esimerkit jaan siitä syystä, että jokaisessa tilanteessa olen itse myös henkilökohtaisesti ollut.

 • Myyntisali. Myyntisali ei ihan oikeasti ole kuvaamista varten ja mielestäni vastaava toiminta on yleensä myös conien säännöissä kielletty. Myyntisaliin ei yleensä saa tuoda myöskään isoja proppeja tms. joten en välttämättä ole kuvaan myöskään valmistautunut. Tulen myyntisaliin ostelemaan, kuin muutkin ja täten on hyvinkin kiusallista aiheuttaa turhaa ahtautta, jos jossain määrin pitäisi mahtua poseeraamaan. 
 • Photoshoot. Kun päällä on järjestetty photoshoot, se on mitä luultavemmin jonkun toisen kuvaajan varatun ajan puitteissa ja ei, se ei tietenkään ole okei, että tulet välissä nappaamaan muutaman kuvan myös. 
 • Ruokailutilanne. Kun selvästi näet että cossaaja syö, miksi ihmeessä menisit silloin kysymään kuvaa? Edes minä en tiedä. 
 • Kun joku on selvästi kesken tai tilanne päällä. Okei, on ymmärrettävää jos ei ihan tajua tuntemattomien ihmisten tilannetta sillä hetkellä ja sattuu vahingossa väärään paikkaan väärään aikaan haluamaan sitä kuvaa. Jotkut tilanteet kuitenkin näkee jo ennen kysymistä. Joskus conit vaan ovat täynnä tunteita ja vauhdikkaita tilanteita, jolloin kannattaa ehkä odottaa vielä jos vähääkään näyttää siltä.


Näillä kahdella vinkillä sosiaalinen kanssakäyminen muiden kanssa on jo varmasti helpompaa. Mutta koostuuhan harrastetapahtuma vielä paljon muustakin.


3. MUIDEN HUOMIOIMINEN

Joskus on niin hurjan mukavaa nähdä tovereitaan, että melkein sokaistuu kaikesta muusta keskustellessaan niin kiivaasti kuulumisistaan! Pidä hauskaa niin kauan kun sokeutesi ei pilaa muiden hauskuutta. Ai miten?

 • Katso ympärillesi. Olet käyttänyt satoja euroja cossin valmistamiseen ja joku epähuomiossa törmää hieman hiostuneessa bodypaintissa valkoiselle puvullesi? Tai kisoihin kiireisesti juokseva conikansalainen vetää vahingossa mekon laahuksen mukanaan astuessaan sen päälle? Ei kivaa. 
 • Hengaile sille tarkoitetuissa paikoissa. Coneissa on tilaa istua ja kokoontua useissa pisteissä. Joskus kuitenkin taidekujalla haluaisit vain nähdä lempiartistisi töitä, mutta et saa siirrettyä sivuun pitkästä aikaa toisensa kohdanneita velhoja, jotka eivät ymmärrä tukkivansa kulkuteitä? Jep, ihanaa että olette löytäneet toisenne, niin kauan kun jatkatte torikokouksianne paikoissa, jotka ovat siihen tarkoitettu. 
 • Wc on wc, ei pukuhuone. Vaikka sinun kotivessasi olisi oma parturi-kampaamosi tai meikkihuoneesi - Conin wc on wc. Ihan oikeasti. Ja siellä ei suihkuteta sitä lakkaa. 
 • JA MYÖS PUKUHUONE ON PUKUHUONE. Eli pukuhuoneessa hoidetaan ulkonäköä ja vessassa lasketaan jätteitä pönttöön. Nämäkään siis eivät ole hengailupaikkoja, jossa ollaan oltu valmiina tunti sitten, mutta sitten sinne tuli tuttuja, ja tilaa viedään vielä turhaan sen jälkeenkin. 

4. OLLAAN KIVOJA TOISILLEMME! 

Muistetaan hyvät käytöstavat KAIKKIA kohtaan. Muistakaa myös että conit pyöritetään isolta osin vapaaehtoisvoimin, ja työntekijät ansaitsevat tästä kiitosta. Ehkä aina et saa tavaroita juuri siihen narikkaan kuin halusit tai et kiivaan keskustelusi takia huomioinut vettä kuljettavaa vänkäriä ennen kuin hänen piti korottaa ääntään, mutta se ei ole syy olla ikävä muille. Inhimillisiä virheitä saattaa sattua missä kolkassa tahansa, eikä ketään varmasti halunnut pahoittaa mieltäsi tahallaan yrittäessä hoitaa hommaansa. Järjenkäyttö ja ymmärrys eritilanteissa on sallittua ja ennenkaikkea pakollista.

5. CONIEN YLEISET SÄÄNNÖT

Nämä on yleensä luettavissa conien nettisivuilla sekä ohjelmalehtisessä. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, mutta olisi mukavaa kun kaikki lukaisisivat edes varmuuden vuoksi. Säännöt ovat olemassa aina syystä ja sieltä saattaa löytyä sellaisiakin seikkoja, joita et ole ennen tullut ajatelleeksi. Mm. Proppien tuomiseen, säilytykseen ja kuljetuksiin eri puolella conia on monesti jonkinlaisia rajoitteita, mitä olisi kannattanut ajatella ennenkuin liiankin vakuuttava käsiaseesi takavarikoitiin tai jouduit keskeyttämään ostostelusi myyntisalissa liian suuren viikatteen takia. Conikokemuksesta kuitenkin halutaan kaikille yhtä sujuvaa ja helppoa, eikä sääntöjä ole kirjoitettu turhaan.

-----------------------------------------------

Coneissa on hauskaa ja toivottavasti aina vain hauskempaa kun muistetaan toisiamme myös! Ollaan kaikki erilaisia ja on kivaa kun se huomioidaan fiksusti. Joten kanssakävijät: Kysytään kaikkeen lupaa, ollaan fiksuja ja kivoja toisillemme! 8 comments :

 1. Yksityisyydensuojalla ei ole coneissa valokuvaamisen kanssa juurikaan relevanssia. Julkisella paikalla saa kuvata niin paljon kuin lystää ja mitä lystää.

  Kokonaisuutena aika sekava ja itsestäänselvyyksiä tulviva teksti. Suosittelen karsimaan "mustatuntuut" ja tajunnanvirrat pois, sekä jäsentelemään tekstin huolellisemmin. Tällaisenaan se on vain tuottanut sinulle paljon vaivaa, muttei hyödytä oikeastaan ketään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä käytin väärää sanaa siihen mitä tarkoitin! No itse tarkoituksena oli kertoa aihe nimenomaan sen "mustatuntuu"-homman pohjalta, koska kyse on henkilökohtaisesta kokemuksesta. Vaivana en onneksi kokenut :)

   Delete
  2. Mutta poistin yksityisyydensuoja-asian, ettei tule väärinkäsityksiä! (:

   Delete
 2. Tosi kiva postaus! :-) Varsinkin toi koskettaminen ja luvan kysyminen on mun mielestä tositositosi tärkeetä.
  Välillä on myös aika ahdistavaa kun jotkut "ihastuvat" vähän liikaa cosseihin. Yhdessä conissa veljeni sai muutaman tällaisen ihailijan, jotka sekosivat aina kun hänet näkivät. Vaikka mitään luvatta koskettamista ei tapahtunut kertaakaan, oli silti meille kaikille aika ahdistavaa kun yhtäkkiä joku alkaa kirkumaan ja sekoaa. Ja sitten saatetaan vilkutella ja huudella pidemmänkin matkan päästä, vaikka ei oltaisi kertaakaan edes puhuttu ja esittäydytty.

  Tää sun blogi on kyllä tosi kiva. Palaan aina toisinaan tänne lukemaan sun juttuja. :3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Juuri tän koskettamisasian kanssa oon kamppaillut ja sen tärkeyden pohjalta aloin kirjottelemaan. Voi kiitos! :>

   Delete
 3. Ensimmäinen ano on taitanu syyllistyy aika suureen osaan tekstin sisällöstä kun on noin ärtyneen oloinen teksti :'D

  ReplyDelete
 4. Asiaa! Ensimmäiselle anolle tiedoksi, ettei teksti ole "sekava" tai täynnä "itsestäänselvyyksiä", sillä aivan liian moni ihminen toimii coneissa juuri päinvastoin kuin nämä "itsestäänselvyydet". Lisäksi teksti on onnistuneesti ja miellyttävästi jäsennelty, jokainen pointti erikseen ja hyvin selitettynä.

  ReplyDelete